Saskia van As, arts

Darmklachten, buikpijn

Darmklachten, buikpijn en een opgezette buik

Buikpijn of een opgezette buik bij het eten van brood? De recepten van het Superfood brood kookboek vormen voor mensen met darmklachten de oplossing. Het zetmeelarme, glutenvrije brood bevat geen graan. Het brood is gemaakt van ontstekingsremmende producten. Ongeveer twintig procent van de Nederlandse bevolking heeft last van winderigheid, een opgezette buik, krampen, brijachtige ontlasting, verstopping, buikpijn, vermoeidheid of een duf gevoel in het hoofd. Vaak wordt de diagnose spastische darm of prikkelbaredarmsyndroom (PDS) gesteld. Uit wetenschappelijke studies blijkt echter dat bij de meeste mensen de achterliggende oorzaak kan worden opgespoord. Daarvoor is laboratoriumonderzoek nodig. Voor kinderen met darmklachten kan bij 90% een oplossing worden gevonden.
 
Oorzaken
Veel mensen merken dat ze minder darmklachten hebben wanneer zij glutenvrij brood eten en tarweproducten of zelfs alle granen uit hun dieet verwijderen. Hoewel de klachten daardoor afnemen, wordt geadviseerd om eerst de ontlasting te laten onderzoeken. Want dit onderzoek kan de achterliggende oorzaak aan het licht brengen. Dan pas kan de juiste behandeling worden ingezet.
 
De drie meest voorkomende oorzaken voor darmklachten zoals buikpijn, diarree of verstopping zijn:
1. Een glutenallergie, glutenintolerantie, tarwe-allergie of een andere voedselallergie.
2. Zetmeelintolerantie. Als het brood en zetmeel niet goed verteerd wordt, neemt het zetmeelgehalte van de darm toe, dat gepaard kan gaan met een overgroei van Candida soorten.
3. Besmetting met eencellige parasieten zoals Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis, die zetmeel gebruiken voor hun celdeling.
 
Oplossingen
In het 'low carb', raw food dieet past het gebruik van de glutenvrije Superfood brood recepten. Dit brood bevat ontstekingsremmende stoffen en ondersteunt het herstel van de darm. Steeds meer mensen kiezen ervoor om brood weg te laten, niet tijdelijk maar definitief, omdat zij zich daardoor fitter voelen. Voor mensen met overgewicht is het zonder granen gemakkelijker om af te vallen. Superfood brood met zeewier helpt om op gewicht te blijven.
Door het rotatie – een wisselmenu – kunt u op het spoor komen van voedingsallergieën of intoleranties. Het Superfood brood concept maakt het gemakkelijk om het dieet te veranderen, doordat je van verschillende producten brood kan maken. 
 
Kinderen
Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen hebben vaak darmklachten, buikpijn, diaree of verstopping. Bij een besmetting met darmparasieten is buikpijn het belangrijkste signaal. U kunt meer lezen op de informatieve site www.kinderopvang.tv. Als u meer wilt weten over besmetting met Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis, lees dan het boek Darmklachten van drs. Saskia van As, arts.
 
Kinderen met buikpijn die coeliakie blijken te hebben, verdragen na verloop van tijd ook het glutenvrije brood vaak niet omdat het veel zetmeel bevat of omdat zij allergisch zijn voor mais. Het glutenvrije brood zoals beschreven in het kookboek Superfood brood biedt een oplossing voor kinderen met coeliakie en een tarweallergie.
Een pluspunt is dat het Superfood brood er voor zorgt dat kinderen meer groenten te eten, want met behulp van deze recepten kunt u groenten zo omtoveren in een pannenkoek of een wafel.
 
Zelf een test aanvragen
Het laboratorium van Darmklachten.nl biedt bij buikpijn, diaree, winderigheid en andere buikklachten een breede keuze van ontlastingsonderzoeken. U kunt kiezen voor een specifieke test kiezen of meerdere analyses tegelijkertijd aanvragen. Het is hoopgevend dat door een breed ontlasting onderzoek bij de helft van de mensen met chronische darmklachten de achterliggende oorzaak kan worden opgespoord. Dit verkort de ziekteduur.
 
Ontlastingsonderzoek bij darmklachten  
Testmaterialen
U kunt via de website Darmklachten.nl een test aanvragen. U ontvangt dan thuis de materialen waarin u het ontlastingsmonster kunt opvangen en verzenden. Daarbij krijgt u duidelijke instructies. Thuis testen is eenvoudig en niet belastend.
 

Ontlastingsonderzoek kan niet alle oorzaken van darmklachten aan het licht brengen.
U kunt met de huisarts overleggen of bijvoorbeeld een allergietest of een ademtest zinvol is. Hiermee kunt u bijvoorbeeld een melksuikerintolerantie opsporen.
 
Klachten
Chronische darmklachten kunnen zich op verschillende manieren uiten. De klachten duiden niet op specifieke aandoeningen. In veel gevallen kan ontlastingsonderzoek de achterliggende oorzaak opsporen.

Superfood brood is de oplossing!