Saskia van As, arts

Darmklachten en het Prikkelbare Darm Syndroom

Darmklachten, het prikkelbaredarm syndroom en een glutenvrij graanvrij dieet.
Brood kan buikpijn veroorzaken en een opgeblazen gevoel. Het prikkelbare darmsyndroom, PDS, is in feite een beschrijving van darmklachten. Klachten die vaak afnemen wanneer er geen suiker en brood wordt gegeten, ook glutenvrij brood dat veel zetmeel bevat, wordt weggelaten. Mensen met chronische darmklachten, PDS-klachten, hebben vaak een tarwe allergie of een gluten intolerantie, zij voelen zich beter zonder brood.
20% van de bevolking heeft last van de darm. Is het een spastische darm of hebben de darmklachten een achterliggende oorzaak? Ontlastingsonderzoek kan hierop antwoord geven. Vaak zijn er parasieten in de darm aanwezig of is er een overgroei met canddida. 
Het kookboek Superfood Brood biedt een alternatief voor granen, wanneer je die weglaat, nemen in veel gevallen de darmklachten af.


Het prikkelebare  darmsyndroom en een tarwe- en glutenvrij dieet
Bij aanhoudende darmklachten zoals diaree en buikpijn raadpleegt men de huisarts. De arts zal bij buikpijn, winderigheid of een opgezette buik in veel gevallen aangeven dat je lijdt aan een spastische darm, ook Prikkelbare Darm Syndroom of PDS genoemd en stelt je gerust, niets om je zorgen over te maken.
Echter lijdt 15 tot 20% van de bevolking aan darmklachten die overeenkomen met de symptomen van PDS. Velen blijven zich afvragen of de buikpijn of de opgezette buik niet op een ziekte duidt en vaak blijkt dat het geval te zijn. Daarnaast nemen bij een groot deel van de mensen met PDS de darmklachten af wanneer brood wordt vermeden en men ook zetmeelrijke producten vermijdt. Een tarwe allergie of een gluten intolerantie kan een rol spelen in PDS, en het weglaten van granen wordt aanbevolen, daar in veel gevallen de darmklachten verdwijnen. Daar het Superfood glutenvrije brood wordt gemaakt van groenten kan men zeker gebruik maken van de recepten van dit brood kookboek.


Darmklachten
Een opgezette buik
Winderigheid
Buikpijn
Darmkrampen of een naar gevoel in de buik
Diarree of brijachtige ontlasting
Verstopping
Misselijkheid, boeren, volgevoel in de bovenbuik
Vermoeidheid
 
Laboratorium testen. De diagnose
Op basis van de bovenstaande darmklachten zal vaak de diagnose PDS worden gesteld, de symptomen zijn vastgelegd in de Rome III-criteria. Het stellen van een diagnose bij chronische darmklachten zonder laboratoriumonderzoek is eigenlijk een ongewone gang van zaken. Wanneer men klachten heeft van andere organen, de longen, de ogen of lever, vindt er juist op basis van het klachtenpatroon onderzoek plaats. Men wil de oorzaak op te sporen. Men spreekt immers niet van geprikkelde ogen en longen. Eigenlijk is het zo dat de darm, een uiterst belangrijk orgaan, minder aandacht krijgt dan organen, terwijl de darm heel gevoelig is voor ontstekingen en gemakkelijk beschadigd raakt door voedsel dat van oorsprong niet thuis hoort in ons dieet. 
 
De darm en Laboratoriumonderzoek van de ontlasting
Een darmflora analyse laten maken in het gespecialiseerde laboratorium van darmklachten.nl is zeer zinvol bij darmklachten. De 1,5 kg darmbacteriën vormen als het ware een orgaan. Zij maken deel uit van onmisbare barrière tegen de buitenwereld, produceren vitaminen en calorieën en zij maken giftige stoffen onschadelijk. Door een antibioticumkuur kan er schade optreden aan de darmflora.
Interessant is dat de darmwand en ook de darmbacteriën communiceren met de hersenen. Bij darmaandoeningen kan depressiviteit ontstaan. De stressklachten zijn vaak het gevolg van een darmaandoening en niet de oorzaak ervan. In die gevallen ziet men na een geslaagde behandeling dat de mentale problemen verdwijnen.
 
Testen. Laboratoriumonderzoek en het stellen van de diagnose
Bij darmklachten kan ontlastingsonderzoek plaatsvinden. Het blijkt dat bij mensen met darmklachten en symptomen van PDS vaak afwijkingen worden gevonden: besmetting met parasieten, verlaagde weerstand, verteringsproblemen, gal-pancreas afwijkingen, lactose-intolerantie, voedselallergieën, zetmeel overconsumptie, bacteriële overgroei of schildklieraandoeningen.
3.2% heeft coeliakie
10% heeft een maagzweer
16% heeft een overgroei met candida
33% is besmet met Dientamoeba fragilis
48% is besmet met Blastocystis hominis
60% van de mensen die tarwe of glutengevoelig zijn (maar geen coeliakie hebben) voelen zich beter door  een glutenvrij dieet.
 
Ontlastingsonderzoek en het Prikkelbare Darm Syndroom
Bij mensen met chronische darmklachten en symptomen overeenkomend met het prikkelbare darmsyndroom kan ontlastingsonderzoek in veel gevallen de oorzaak opsporen:
1 Darmflora analyses, gisten schimmels,
2 Testen om een verstoorde vertering van vet en zetmeel op te sporen,
3 Onderzoek op darmparasieten, er is 33% kans Dientamoeba fragilis en 48% kans op Blastocystis hominis,
4 Glutenallergie markers: de kans op coeliakie is bij hen 4 maal zo groot.

Aanvullende testen via de huisarts:
1 Een tarwe allergie en andere voedselallergieën kunnen door middel van huid- en bloedtesten worden opgespoord,
2 Een intolerantie voor melksuiker door middel van een ademtest.

 

FODMAPs diet en het prikkelbaredarmsyndroom
Mensen met PDS klachten hebben baat bij het eten van de glutenvrije brood recepten van het kookboek Superfood Brood. Steeds vaker laten mensen met buikpijn en chronische darmklachten het brood weg. Aanbevolen is om bij klachten die duiden op het prikkelbare darmsyndroom glutenvrij brood te eten of nog strenger het FODMAPs dieet te gebruiken, dat nog een stuk verder gaat. FODMAPs dieet - een afkorting van fermenteerbare, oligo-, di- en monosaccharide, en polyolen – is een voedingsvoorschrift dat geen suikers en zetmeel bevat, is de beste oplossing bij darmklachten. Het blijkt dat FODMAPs niet goed worden verteerd met mensen met buikpijn, diarree en andere darmklachten. Het zetmeel en suikers die niet goed worden verteerd bereiken de dikke darm waar zij door fermentatie gassen produceren die op hun beurt een opgeblazen gevoel, een opgezette buik, buikpijn en winderigheid veroorzaken. 
Mensen met chronische darmklachten wordt aangeraden om naast een glutenvrij dieet alle suikers, granen en oligosacchariden (ui, knoflook en peulvruchten en het supplemnt FOS)  te vermijden. Ook lactose (melk en zuivelproducten), monosachariden (fruit) en polyolen (zoals sorbitol en suikeralcohol van suikervrije voedingsmiddelen) kunnen niet worden gebruikt. Dat betekent een dieet zonder brood, suiker en melkproducten. Het Superfood glutenvrije zetmeelarme brood kan geheel aan die voorwaarden voldoen.
De recepten van het kookboek Superfood brood zijn uitermate geschikt voor mensen met chronische darmklachten. Het Superfood brood is graanvrij, het bevat ontstekingsremmende producten zoals zeewier, bietjes of shiitake. Laat bij PDS klachten alle graanproducten staan en probeer gedurende 6 weken de Superfood brood recepten uit. 

Superfood brood is de oplossing!