Saskia van As, arts

De mond, brood en verslaving

De brood verslaving begint al in de mond
Weg met brood
In het boek de Wheat Belly van de cardioloog dr. W. Davis - vertaald als de BroodBuik - worden 20 verschillende reden aangevoerd om glutenvrij brood te eten of alle graanproducten te vermijden. Brood gemaakt van granen is verslavend. Een tarwe allergie veroorzaakt veel klachten en komt vaker voor dan coeliakie. Het kookboek Superfood brood bevat recepten voor brood zonder graan, het is voor een deel gemaakt van groenten. De recepten vormen een goede vervanging niet alleen van tarwebrood, maar ook van glutenvrij brood en glutenvrije producten die rijst en mais bevatten.

Glutenvrij brood kookboek, brood zonder graan
In het boek de Wheat Belly van de cardioloog dr. W. Davis - de BroodBuik - worden 20 verschillende reden aangevoerd waarom je tarwe en ook andere granen beter kan vermijden. Het is een boek dat ik met plezier heb gelezen. Niet iedereen heeft klachten door het eten van brood of granen, het is dan ook niet zo dat iedereen zich beter voelt bij een dieet zonder granen. Dat neemt niet weg dat bijna 50% van de Nederlandse bevolking overgewicht heeft, 20% darmklachten en mogelijk 20% voedsel intoleranties, zij kunnen brood en ook glutenvrij brood beter vermijden. Ook mensen die geen klachten hebben, voelen zich vaak fitter bij een zetmeelarm, glutenvrij, graanvrij dieet. De recepten van het kookboek Superfood brood zijn graanvrij, het brood bevat groenten en essentiele voedingsstoffen.
 
Smaakmakers
Waarom eten Nederlanders nauwelijks groenten, maar zoveel brood en zetmeelrijke producten? Slechts 5 % van de volwassenen eet 2 ons groenten per dag en jongeren onder de 18 jaar eten gemiddeld 80 gram per dag, dat komt overeen met het gewicht van een halve tomaat.
Graan is verslavend. Granen bevatten meer glucose dan tafelsuiker, vandaar dat glutenvrij brood zoveel zetmeel bevat. De smaakmakers van de voedingsindustrie hebben jaren geëxperimenteerd om vast te stellen wat een optimale verhouding van vet en zetmeel is, om er voor te zorgen dat je zo veel mogelijk van dat product aanschaft – en opeet. Wij zijn niet meer gewend aan de pure smaak van een product, bijvoorbeeld een tomaat of bessen, wij zijn gewend geraakt aan kunstmatige smaken.
 
Vet en hersensignalen
De combinatie tarwe en vet, bijvoorbeeld een pizza of een boterham met kaas, is nog moeilijker te weerstaan. Wanneer je iets in je mond stopt dat een grote hoeveelheid vet bevat, bijvoorbeeld een chocolaatje, een paar nootjes of chips, ontstaat direct de aandrang om er direct nog meer te nemen. Het voedsel is nog niet eens doorgeslikt of er wordt een gevoel van hebberigheid opgeroepen. Ook al was je het niet van plan eigenlijk wil je dooreten totdat de zak leeg is.
Een heel scala van hormonen beïnvloeden het eetgedrag. Bij het eten van plantaardige vetten ziet men een verhoging van serotonine en endorfine in het bloed, hormonen die met blijheid te maken hebben.  Er komt dopamine vrij, dat geeft ons tijdelijk een goed gevoel. De hersenen zorgen er voor - via het gevoel - dat er zo veel mogelijk gegeten wordt. Dopamine zorgt er voor dat je verslaafd raakt aan voedsel.
 
Opium
Tarwe brood bevat gluten, een eiwit dat opiumachtige stoffen bevat. Bij het eten van tarwebrood maken de sappen van de alvleesklier exorfinen uit gluten vrij. Deze opiumachtige stoffen worden via het maagdarmkanaal in het bloed opgenomen. Exorfinen stimuleren ook de productie van insuline en dragen bij tot overgewicht.
Over de verschillende exorfinen die in gluten voorkomen werd al in 1979 gepubliceerd. Toch horen wij hier niet veel over.
De opiumachtige stoffen hebben mogelijk nadelige gevolgen. De Hopkins Universiteit publiceerde in 2012 een theorie over de relatie tussen schizofrenie en gluten exorfinen.
Ook in kaas komen stoffen voor met een opium-achtige werking alfa-caseïne. Koemelk caseïne bindt zich aan de opium receptoren in de darm. Deze stoffen zouden kunnen bijdragen tot het ontstaan van schizofrenie. De IgG-antilichamen tegen kaas (caseïne) zijn verhoogd bij schizofrenie.
De exorfinen kunnen samen met een bacteriële overgroei in de darm een rol spelen in geestesziekte.
 
Kwaliteit van leven
Het eten van granen brood kan in grote mate de kwaliteit van leven doen afnemen, omdat er chronische vermoeidheid kan ontstaan en ook depressiviteit, hoofdpijn, overgewicht, onvruchtbaarheid, buikpijn, diarree of eczeem. Coeliakie wordt gemiddeld pas na 20 jaar opgespoord en voor een groot deel bij mensen aangetoond die ouder zijn dan 60 jaar. Wanneer blijkt dat de klachten veroorzaakt worden door brood en je terugkijkt op het leven dat niet optimaal werd geleefd door de klachten die veroorzaakt zijn door tarwe, is dat tragisch. Brood lijkt zo belangrijk, maar wanneer je je er ziek door voelt, is dat het niet waard.
 
Superfood brood
De Superfood brood recepten zijn glutenvrij en zetmeelarm, het brood geeft wel de bevrediging die het eten van deegproducten met zich meebrengt, maar is niet verslavend.
Zie ook het artikel over verzadiging.

Superfood brood is de oplossing!