Saskia van As, arts

Ervaringen

Ervaringen met Superfood Brood
Mijn zoon Remco is 9 jaar. Vorig jaar werd er op advies van arts S. van As bij hem een inwendig onderzoek gedaan en het bleek dat hij coeliakie heeft. Hij was altijd moe en had buikpijn, maar hij had nooit een onderzoek gehad omdat er in zijn bloed geen tekenen waren van een glutenallergie. Hij knapte goed op door glutenvrijbrood te eten. Toch kreeg hij na een halfjaar opnieuw buikpijn en daarnaast jeuk en een verstopte neus.
Dokter van As zei dat hij mogelijk allergisch was voor de granen waarvan het glutenvrije brood is gemaakt. Zij adviseerde om alle granen weg te laten. Hij kon nu helemaal geen brood meer eten. Als ontbijt kreeg hij voortaan een omelet, zoete aardappelen met worstjes of yoghurt met fruit. Naar school nam hij groenten met kip of zalmsalade mee. En ja, de klachten waren weg. Remco vond het niet zo erg, alleen op school vond hij het niet leuk een dieet te hebben. Maar zodra hij weer een glutenvrij broodje meenam naar school kreeg hij buikpijn.
De dokter had daar begrip voor en liet ons weten dat je ook brood kunt maken zonder granen. Ze heeft Remco en mij bij haar thuis uitgenodigd om ons te laten zien hoe je deeg maakt voor glutenvrij brood, superfood brood. Er zijn verschillende glutenvrije brood recepten voor muffins of broodjes. We hebben samen een kleine appeltaart en bananenbrood gemaakt en ijs van frambozen. Haar advies was: neem lekkere dingen mee naar school, dan kun je de andere kinderen jaloers maken. We zijn geïnspireerd en vol goede moed naar huis gegaan. We maken nu Superfood pannekoeken en muffins met fruit of tomaat voor school en voor speciale gelegenheden een taart. 
 
Een dankbare moeder, Tiene Hoogendorp.
 
 
Onze dochter Hansje is 4 jaar en heeft coeliakie. Zelfs toen wij de gluten uit haar dieet haalden en haar glutenvrij brood gaven, wilde ze nog niet eten. Ze had buikpijn, eczeem en hooikoorts. Wij hadden het idee dat ze vooral van mais benauwd wordt en jeuk krijgt. Het glutenvrije brood bevat mais. Ook het eten van noten en appels geeft darmklachten.
Saskia van As heeft haar een rotatiedieet voorgeschreven, Hansje moest elke dag van de week iets anders te eten. Ook werden bij de dokter  thuis uitgenodigd om ons te laten zien hoe wij brood kunnen maken van zoete aardappel, zeewier en producten die Hansje wél kan verdragen. We vonden het wel apart, bij de dokter in de keuken. Maar ja, het begint allemaal in de keuken. We blijven de maaltijden afwisselen en hebben voor het brood verschillende ingrediënten uitgeprobeerd. Het lukt goed: Hansje groeit nu en de benauwdheid en de buikpijn zijn verdwenen. Ik hoop dat anderen ook baat hebben bij deze manier van eten en het superfood brood.
 
Met dank, Jos Boelen.
 
Ik ben Martje, 21 jaar oud. Ik ben vanaf mijn dertiende heel moe geweest. Ik dronk altijd een paar koppen koffie in de ochtend om wakker te worden. Ik had cysten in de eierstokken en heel veel last van acne en krijg van veel voedsel buikpijn. Ik at veel brood, noten en ook koekjes en chocola, want ik weeg nog geen 50 kilo en ik probeerde aan te komen. Saskia van As dacht dat ik te veel insuline in mijn bloed had. Dat komt vaker voor bij mensen die te dik zijn, maar ook slanke mensen met acne en cysten in de ovaria kunnen te hoge insulinespiegels hebben.
Ik moest een laboratoriumtest doen. Eerst werd er bloed geprikt voor een insulinebepaling. Daarna at ik twee boterhammen en dronk een glas vruchtensap, waarna er nog twee maal bloed werd afgenomen. Ook werd er getest op testosteron. Een week later bleek dat de insuline- en testosterongehaltes heel hoog waren. Het advies van mevrouw van As was om alle granen weg te laten, omdat die meer glucose bevatten dan suiker en ze de aanmaak van insuline stimuleren. Ook frisdrank en chocolade moest ik laten staan. Saskia van As liet me bij haar thuis zien hoe ik brood kon maken zonder graan. Ze had allerlei soorten meel, superfoods en gedroogde bessen in huis en ik kreeg recepten voor brood zonder graan. Ik kon van hennepzaad en amandelmeel brood maken. Dat was gemakkelijk, lekker en bevatte ook veel calorieën. De vermoeidheid werd direct minder, maar de noten waren niet goed voor mijn huid; mijn gezicht zat nog vol pukkels, ook kreeg ik daar buikpijn van. Ik heb toen samen met de brood gemaakt van zeewier, kokosolie en speciale producten zonder noten. Ik maak nu al meer dan een jaar verschillende soorten Superfood brood  en ook Superfood pannenkoeken en wafels. Mijn huid is rustig. Het was een leuke ervaring om samen de recepten uit te proberen. Succes met het Superfood Brood kookboek!
 
Martje K.
 
Mijn naam is Naomi. Ik was 30 kilo te zwaar en raadpleegde dokter van As voor mijn gewicht en vermoeidheid. Ik eet heel weinig, vertelde ik haar op het eerste consult. Ik kan niet afvallen. Zij vroeg me toen wat ik precies at. Ik vertelde haar dat ik slechts twee boterhammen voor het ontbijt eet en twee bij de lunch, met kaas of pindakaas. In de avond eet ik groenten en rijst of pasta. Ik neem nooit een toetje en gebruik helemaal geen suiker! Ik nam wel fruit, elke dag een banaan en een appel.
Mevrouw van As zei dat het niet zo gek was dat ik niet afviel. Ze gaf mij de opdracht alle granen en zetmeel weg te laten. Ik was een beetje boos toen ze dat zei; ik vond dat ik heel gezond at. Ik vertelde haar dat het me nooit zou lukken, omdat ik ’s morgens naar mijn werk moet en geen tijd heb om een ingewikkeld ontbijt te maken. Ik was bang dat ik slap zou worden, want ik heb toch energie nodig? Iedereen eet brood, waarom zou ik daar dik van worden?
De dokter legde mij uit dat planteneters in de natuur alleen vis, wild en groenten eten, en dat wij dat ook moeten doen. Waarom zijn gorilla’s en olifanten die alleen bladeren en takken eten zo sterk? Ook dieren verteren geen graan. Brood bevat meer glucose dan suiker uit de suikerpot, legde zij uit. Dat wist ik niet. Ze liet me zien hoe ik een dieetschema kon maken en legde me uit hoe ik bouillon kon maken.
Ik besloot ervoor te gaan. De eerste week was ik helemaal beroerd, het leek wel of ik aan het afkicken was van de drugs. Maar tot mijn verbazing had ik helemaal geen honger. Daarna had ik niet langer het gevoel dat ik een dieet volgde. Het eerste wat ik merkte, was dat ik beter sliep en niet meer moe wakker werd ook had ik niet langer buikpijn en een opgzette buik. Ik at zoveel groenten als ik wilde en viel voor het eerst in mijn leven af. Toch wilde ik af en toe wel eens een broodje meenemen voor onderweg of een taart bakken voor een feestje . Maar ik was bang weer verslingerd te raken aan brood. Ik ben nu slank en wil nooit meer dik worden.
Saskia van As heeft mij Superfood glutenvrije brood recepten laten zien. Dat is brood dat niet van granen wordt gemaakt, maar van poeders, bessen en zeewier. Ik ben die recepten gaan uitproberen. Briljant, leuk en inventief! Het was wel even wennen, maar door zelf te experimenten maak ik nu prima brood dat bijna geen zetmeel bevat. Ik heb er veel plezier in.
Als beloning eet ik af en toe een graanvrij gemberkoekje; mijn man noemt dat een dokter Van As-koekje. Ik heb haar gevraagd of ze er niet een boekje van kan maken. Dat boek is er nu. Gefeliciteerd met het Superfood brood kookboek!
 
Naomi A.
 
Hans, 70 jaar. Ik heb jarenlang een te hoog cholesterol gehad. Ik gebruikte medicijnen, maar kreeg daar heel veel spierpijn van. Ik werd depressief; van mij hoefde het niet meer. Ik was niet dik, maar ik had een wel flinke buik. Ik dacht dat dat bij mijn leeftijd hoorde.
Ik las een artikel van drs. van As over cholesterol en maakte een afspraak met haar. Die buik die moet eraf, zei ze. Ik vond dat raar; daar kwam ik niet voor en dat had nog nooit een dokter tegen me gezegd. Zij zei dat ik brood moest weglaten uit mijn dieet. Dat vond ik echt vervelend. Maar ze legde uit dat als je brood weglaat, je kunt afvallen. Dan was er een goede kans dat ik mijn medicijnen niet meer nodig had. Ik ben dol op brood. Ik ben echt een broodmens. Ik voelde me al zo beroerd; ik was helemaal niet van plan om het brood weg te doen en in de keuken te gaan staan om een warme lunch te maken of sla te eten als ontbijt.
Maar ik had zoveel pijn, dus heb ik het toch geprobeerd. Ik ben groenten gaan eten. Van de huisarts mocht ik de medicijnen verminderen. Zodra de medicijnen waren afgebouwd, verdween de spierpijn. Na acht weken was mijn cholesterol normaal, kon ik de medicijnen laten staan en was ik tien kilo kwijt.
Als ik zie hoeveel brood en pasta ik at, kan ik het niet geloven. Saskia van As heeft mij een paar eenvoudige recepten gegeven waarmee ik soms zetmeelarm brood maak dat is gemaakt van groenten. Als broodmens kan ik dat zeer waarderen.
 
H. van Hoop uit Assen.

Superfood brood is de oplossing!