Saskia van As, arts

Gluten intolerantie en darmklachten

Glutenintolerantie en glutenvrije brood recepten
Kan je brood niet goed verdragen? Een opgezette buik, buikpijn en vermoeidheid kunnen ontstaan door een glutenintolerantie, een allergie voor tarwe of ook voor glutenvrij brood dat rijst en mais bevat. Het tarwe-eiwit gluten bestaat voor 40 tot 60% uit glutenine. Dit is de stof die het deeg elastisch maakt, maar een allergische reactie kan veroorzaken. Ook kunnen bepaalde fracties een tarwe allergie veroorzaken. Alle recepten van het Superfood brood kookboek zijn graan vrij en bevatten geen tarwe of gluten.
 


Test
Heb je darmklachten? Een opgezette buik bij het eten van brood? Een test waarmee je een glutenintolerantie kan aantonen is er niet. Veel mensen merken dat zij tarwebrood niet verdagen, zij hebben vaak buikpijn, een opgezette buik of dunne ontlasting, ook verstopping komt vaak voor.
De arts zal in eerste instantie bloedonderzoek aanvragen om een glutenallergie op te sporen. Om coeliakie op te sporen bepaalt met antilichamen in het bloed die toenemen bij een glutenallergie en ook bij een gluten intolerantie: anti-IgA-anti-tissue transglutaminase, IgA-antigliadine en anti-endomysium.
Daarnaast kunnen anti-IgA-anti-tissue transglutaminase, IgA-antigliadine worden bepaald in de ontlasting. Een stijging van antilichamen kan duiden op een glutenallergie, maar ook op een gluten intolerantie.
 
Intolerantie
• Bij een stijging van anti-lichamen moet een inwendig onderzoek van de dunne darm volgen, een endoscopie om coeliakie op te sporen. Tijdens dat onderzoek wordt een stukje weefsel uit de dunne darm weggenomen, een biopt. Onder de microscoop kan men de kenmerken van coeliakie herkennen. Wanneer die kenmerken niet aanwezig zijn en je toch een reactie hebt op gluten, kan je stellen dat je intolerant bent.
• Wanneer er geen antilichaam worden gevormd tegen gluten, kan je toch intolerant zijn (of coeliakie hebben). Ook kan je een tarwe allergie hebben en in dat geval ook tarwe producten geheel vermijden.
 
Omega-5-gliadine allergie
Gluten bevatten gliadine, die een belangrijke rol spelen bij coeliakie. Terwijl alfa-gliadine coeliakie veroorzaakt, speelt omega-5 gliadine een belangrijke rol in een allergische reactie op gluten. Omega-5 gliadine is allergeen, mensen met een tarwe allergie kunnen IgE-antistoffen tegen omega-5 gliadine vormen. Je kan hierop getest worden.
 
Glutenine
Het tarwe-eiwit gluten bestaat voor 40 tot 60% uit glutenine. Dit is de stof die het deeg elastisch maakt, maar het kan allergische reacties veroorzaken. Zo wel een allergie op gluten als op tarwe. Bij een glutenine-allergie ziet men in een biopt van de twaalfvingerige darm en ook in de dikke darm bepaalde bloedlichaampjes die duiden op een allergie (dit zijn eosinofiele cellen). een gluten- of tarwe allergie komt vaak voor
 
Kookboek Superfood brood
Het kookboek Superfood brood bevat alleen glutenvrije recepten die een oplossing vormen bij een intolerantie voor gluten. Superfood en raw food vormen een belangrijk onderdeel van een dieet zonder granenbrood. Van het Superfood brood deeg maak je heerlijke glutenvrije taarten, koekjes, muffins, pannenkoeken en wafels. Het Superfood brood deeg is onmisbaar in een glutenvrij dieet. Alle recepten zijn ook te gebruiken bij een allergie voor andere voedingsmiddelen, het anti-candida dieet en tijdens een parasieten kuur.

Superfood brood is de oplossing!