Saskia van As, arts

Glutenallergie en darmklachten

Glutenallergie en darmklachten
Het eten van tarwe brood kan darmklachten veroorzaken. Het kookboek Superfood brood bevat recepten voor gerechten gericht op mensen met darmklachten. Het brood is gluten vrij en te gebruiken bij coeliakie. Bij kinderen uit een glutenallergie zich in darmklachten: buikpijn, een opgezette buik en diarree. Bij volwassenen staan de darmklachten minder op de voorgrond, maar komen op veel manieren tot uiting. 
Slechts 10 % van de coeliakie patiënten is opgespoord, dat wil zeggen dat veel mensen niet weten dat zij een glutenallergie hebben. Bij coeliakie  en een tarwe allergie moet er levenslang glutenvrij en of tarwevrij worden gegeten.
Een ontlastingstest op coeliakie markers kan een eerste stap zijn. Het Superfood kookboek bevat recepten voor uitsluitend glutenvrije en graanvrije producten gemaakt van groenten en biedt een goed alternatief  voor glutenvrij brood. De Superfood brood recepten zijn zeer geschikt voor mensen met coeliakie en een tarwe allergie.

Tawreallergie en glutenallergie, coeliakie
Wanneer het eten van brood buikpijn, en opgezette buik of andere darmklachten veroorzaakt of wanneer je als kind al buikpijn of bloedarmoede had, kan de oorzaak een tarwe allergie zijn of een glutenallergie, coeliakie. Komt er een glutenallergie voor in de familie? Nemen de darmklachten af bij het vermijden van gluten? Een glutenallergie is een ziekte die wordt veroorzaakt door de consumptie van gluten, een eiwit dat aanwezig is in tarwe en in graansoorten zoals gerst, rogge spelt en kamut.  Gluten wordt gevormd door de eiwitten gliadine en glutenine, stoffen die een rol spelen in coeliakie en ook in de tarwe allergie. Bij een tarwe allergie kan men geen brood eten, bovendien vaak ook geen mais of rijst, dat betekent dat glutenvrij brood vaak niet wordt verdragen. 
 
Hoeveel mensen in Nederland hebben coeliakie
Er zijn ongeveer 170.000 mensen met coeliakie in Nederland. De Stichting Voedingsallergie geeft aan dat er 16.000 coeliakie patiënten zijn opgespoord. Bij de Coeliakie Vereniging zijn 12.000 patiënten aangesloten. Professor Mulder schrijft dat ‘voor elke herkende coeliakiepatiënt er zeker tien rond lopen waarvan niemand weet!’ Medici spreken van het topje van de ijsberg.
De diagnose wordt vaak pas laat gesteld, 20% van de nieuw ontdekte patiënten is ouder dan 60 jaar.
• 1% van de bevolking heeft coeliakie
• Merk je dat je brood niet verdraagt, buikpijn krijgt, een opgezette buik of vermoeidheid? Je hebt dan een kans van 3% tot 9% dat je coeliakie hebt.
Een tarwe allegie komt bij 4 tot 6% van de kinderen voor en mogelijk 9% van de volwassenen
 
Brood weg
Artsen en therapeuten adviseren hun cliënten vaak om bij darmklachten gluten weg te laten of om over te stappen op glutenvrij brood. Veel mensen voelen zich dan beter. Het is een goed bedoeld advies, maar het lost niets op. Bij het vermoeden dat granen- of glutenconsumptie darmklachten zoals buikpijn of winderigheid veroorzaken, moet je weten of je wel of niet coeliakie hebt. Het kan immers ook een tarwe allergie zijn of een andere voedselallergie. Om de ziekte coeliakie op te kunnen sporen, moet je gluten blijven gebruiken en moet er zo snel mogelijk een inwendig onderzoek, een endoscopie, plaatsvinden. Het niet verdragen van tarwebrood zal worden veroorzaakt door een tarwe allergie, wanneer blijkt dat je geen coeliakie hebt. 
Een andere reden om brood niet goed te verdragen is dat brood te veel zetmeel bevat, ook spelt en zuurdesem brood. Een zetmeelarm dieet zonder granen is de oplossing bij een zetmeel intolerantie. Men spreekt vaak van koolhydraatarm brood, maar gezonde suikers die aanwezig zijn in groenten zijn ook koolhydraten, de juiste term is zetmeelarm. Superfood brood is zetmeelarm en bevat gezonde koolhydraten.
 
Antilichamen in het bloed
Bij darmklachten, een opgezette buik, buikpijn, winderigheid of diaree zal de arts bij het vermoeden dat coelikie de oorzaak is altijd beginnen met bloedonderzoek.  De anti-IgA-anti-tissue transglutaminase, IgA-antigliadine en anti-endomisium antichamen kunnen verhoogd zijn in het bloed, maar dat is echter vaak niet het geval. Ook in de ontlasting kunnen deze antilichamen aanwezig zijn. Via darmklachten.nl kan een ontlastingstest op coeliakie markers worden aangevraagd.
• Bij een stijging van antilichamen moet een inwendig onderzoek van de dunne darm volgen, een endoscopie. Er wordt een slangetje door de mond naar binnengebracht en er wordt een stukje weefsel uit de dunne darm weggehaald, een biopt. Onder de microscoop kan men het weefsel bestuderen en de kenmerken van coeliakie herkennen.
• Wanneer er geen antilichaam worden gevormd tegen gluten, zal in de meeste gevallen geen biopsie plaatsvinden terwijl je toch coeliakie kunt hebben. 
 
Darmbiopsie
Kleine kinderen met een glutenallergie hebben vaak een bolle buik, buikpijn, bloedarmoede en nemen voedsel  niet goed op. De oorzaak is dat gluten de darmwand kan beschadigen. Bij kleine kinderen met een glutenallergie zie je bij inwendig onderzoek in veel gevallen een vervlakking van de darmvlokjes, die zelfs helemaal kunnen verdwijnen (darmvlok atrofie). Bij volwassen ziet je bijna altijd  normale vlokken, maar witte bloedlichaampjes kunnen zich ophopen in de bekleding van de darmwand, de darm is als het ware ‘ontstoken’.
De diagnose coeliakie wordt gesteld door het aantal witte bloedlichaampje in de buitenste cellaag (epitheel laag) van de darmvlokjes te tellen - het aantal intra-epitheliale lymfocyten (IEL). Meer dan 25 witte bloed lichaampjes per 100 epitheelcellen bevestigt de diagnose.
Veel mensen zien erg op tegen dit onderzoek, maar het is belangrijk dat het plaatsvindt. De diagnose is van groot belang. Wanneer de ziekte niet wordt opgespoord terwijl je wel coeliakie hebt, kan dat  zeer nadelige consequenties hebben. De diagnose is niet zo eenvoudig. Ook blijkt er een mate van overlapping te zijn tussen een tarwe allergie en coeliakie. De glutenvrije brood recepten van het Superfood Brood kookboek bieden een goeden oplossing.

De ziekte opsporen
Waarom een inwendig onderzoek wanneer  je toch zelf merk dat je brood buikpijn, darmklachten en vermoeidheid veroorzaakt?
1. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je zowel brood dat gluten bevat, als ook pasta en producten die gluten bevatten voor de rest van je leven weglaten.
2. Omdat je zonder inwendig onderzoek en een biopsie de diagnose niet kan worden gesteld. Het stellen van de diagnose is belangrijk, omdat coeliakie gepaard gaat met complicaties.
3. Je kan de ziekte niet meer opsporen wanneer je enkele maanden glutenvrij brood en hebt gegeten en gluten hebt weggelaten.
4. Omdat het moeilijk is een glutenvrij dieet vol te houden wanneer je niet zeker weet dat je coeliakie hebt.
5. Omdat er een kans is dat je kinderen coeliakie hebben of zullen krijgen.
Mogelijk heb je een tarwe allergie, in dat geval moet je ook brood en alle tarwe producten vermijden. Wanneer je per ongeluk toch tarwe eet, geeft dat wel darmklachten of vermoeidheid, maar geen complicaties op langere termijn.

Kookboek glutenvrij brood
Je kan volledig genezen van coeliakie door glutenvrij te eten. Wanneer je coeliakie hebt, zijn alle producten die gluten bevatten van de baan. Het is niet afdoend om glutenvrij brood en pasta te eten. Aan mayonaise, sojasaus en kant en klare producten zijn vaak tarwe of gluten toegevoegd. Je moet van elke pakje en potje het etiket lezen. Je kan in restaurant of in het vliegtuig tijdig door geven dat je glutenvrij eet. Wanneer je een tarwe allergie of een andere voedingsallergie hebt, moet je dat uiteraard ook tijdig doorgeven. Je kan alle recepten recepten van het kookboek Superfood Brood gebuiken.
 
Stille coeliakie
Coeliakie patiënten hebben niet altijd buikpijn of andere darmklachten, soms hebben zij auto-immuunziekten, diabetes type I, schildklierafwijkingen, botontkalking of migraine. Zelden wordt er aan gedacht om naar coeliakie te zoeken bij mensen die lijden aan migraine en osteoporose. Zenuwpijn (neuropathie) is de tweede meest voorkomende klacht bij een glutenallergie. Screening van mensen met zenuwaandoeningen in armen of benen waarbij geen oorzaak was gevonden, toonde aan dat 40% een glutenallergie had.
Daarnaast komen dyslexie, leerproblemen of ADHD, hoofdpijn, geheugenverlies en dementie voor. Vooral mensen bij wie de diagnose pas laat is gesteld, treedt er meer schade op. Bij deze klachten is het aan te bevelen om glutenvrij te eten.
 
Lactose, melksuiker
Bij mensen met een glutenallergie ontbreekt vaak het enzym dat melksuiker (lactose) afbreekt. Een Italiaanse studie gaf aan dat 24% van de personen met een lactose-intolerantie antilichamen tegen gluten vormt. Een lactose intolerantie uit zich vaak in een opgezette buik, diarree of buikpijn.
 
Het kookboek Superfood Brood
De glutenvrije Superfood brood recepten vormen in veel gevallen de oplossing voor darmklachten en bieden een aanvulling op een glutenvrij dieet. Glutenvrij brood en andere glutenvrije producten bevatten zeer veel zetmeel. Het Superfood brood is zetmeelarm. Glutenvrij brood wordt vaak niet verdragen door mensen die een tarwe allergie hebben, een zetmeelintolerantie en darmklachten. Het kookboek bevat recepten voor heerlijke glutenvrije taarten, koekjes, muffins, pannenkoeken en wafels. Het Superfood brood deeg is onmisbaar in een glutenvrij dieet. Superfood brood past in het raw food, low-carb, anti-candidadieet en paleodieet. 
 
Ontlasting Test
Een test op een glutenallergie kan worden aangevraagd bij Darmklachten.nl en is zinvol wanneer de volgende symptomen aanwezig zijn: Een bloedtest van een tarwe allergie opsporen.
 

Superfood brood is de oplossing!