Saskia van As, arts

Groentetuin

Een eigen stadsgroentetuin
Het is fijn om je eigen groenten te telen en te eten. Ook al is de tuin maar klein of plaats je een paar bakken op het balkon, het brengt je dichter bij de natuur.
 
Toen mijn kinderen jong waren, woonden we in een huis met een grote groentetuin. In de tuin groeiden alle vruchtenbomen en bessenstruiken die wij ons maar konden wensen en wij verbouwden er zomer en winter groenten.
 
Nu woon ik al jaren in een huis met een stadstuin. De meeste mensen hebben bloemen in hun tuin, een boom die geen vruchten draagt, een grasveld of tegels. Ook in mijn tuin groeiden altijd bloemen: in het voorjaar tulpen, in de zomer zonnebloemen, rozen en lelies en in het najaar dahlia’s.
 

Maar ik miste mijn groenten en zaaide daarom enkele jaren geleden wat zaden voor sla en peultjes. Dat beviel goed en ik voegde daar elk jaat nieuwe groenten aan toe. Het blijkt dat je op 10 m² zo veel groenten kunt verbouwen dat je er de hele zomer van kunt eten. Ik maak al jaren zelf compost en de aarde in de tuin en de bakken is heel vruchtbaar, waardoor je planten dicht op elkaar kunt laten groeien. Mensen zijn verbaasd als ze zien hoeveel groenten er groeien.
 
Komkommers groeien omhoog; daar heb je niet veel ruimte voor nodig. Zolang je de aarde genoeg voedt, groeien ze goed in bakken. In de bak in de afbeelding groeit zowel de komkommerplant – die een enorme hoeveelheid komkommers heeft opgeleverd – als de zoete aardappel die de diepte ingaat
 

Komkommer

Boerenkool

Er kwamen bakken bij met courgette en paprika. Toen begon ik in de winter mijn tuin te missen. Daarom plantte ik het jaar daarop boerenkool. Het is geweldig om een wintertuin te hebben en zo vaak als je wilt je eigen boerenkool te plukken. De wortelen en bietjes nemen niet veel plaats in en groeien onder de oppervlakte; uien vormen goed gezelschap voor rozen.
 
Sperziebonen
Sperziebonen leveren een enorme hoeveelheid voedsel op. Ze klimmen, dus kun je ze naast de zonnebloemen of bomen en struiken planten. Ze nemen erg weinig ruimte in. Je kunt een draad spannen, zodat ze daarlangs kunnen groeien.
 


 
Een kleine vijver geeft veel plezier
 


 
Het kweken van eigen groenten heeft veel voordelen:
·         Je hoeft niet langer naar de winkel om groenten te kopen.
·         Het is je eigen teelt en je weet precies wie ervoor gezorgd heeft.
·         Je weet welk voedsel de plant heeft gehad.
·         Je voelt je dankbaar en blij als je je eigen groenten kunt eten.
·         De smaak is zoveel beter.
·         Het is voordelig: een pakje zaad kost een euro en bevat honderden slazaadjes.
·         Je kunt ook je eigen zaad bewaren.
·         Het brengt je dichter bij de natuur.
·         Je kinderen kunnen zien waar de groenten vandaan komen; veel kinderen hebben nog nooit een sperzieboon zien groeien.
·         Je kunt al je keukenrestjes in een compostbak gooien; dat wordt goede aarde en is heel zuinig.
·         Je kunt bessen planten die in de winkel niet te koop zijn, zoals klapbessen en cassisbessen.
·         Je kunt bramen planten langs de schutting; dit jaar heb ik meer dan zes kilo bramen geplukt!
·         Een groentetuin trekt vogels, vlinders en libellen.
 
  
Permacultuur
Het doel van permacultuur is samenwerking tussen de mens en de omliggende natuur, gericht op een langetermijnoverleving van beide. Permacultuurricht zich op het ontwerpen van een vruchtbare, eetbare en natuurlijke tuin, met het doel jezelf te voeden.
 
De principes van permacultuur kun je toepassen in je eigen tuin, hierdoor kanje veel voedsel uit je eigen tuin halen. Hier volgen enkele principes:
-       Permacultuur gaat over het plezier om balans aan te brengen in de eigen omgeving.
-       Bij permacultuuris het van belang diversiteit te stimuleren en je tuin en omgeving zo praktisch, efficiënt, natuurlijk en mooi mogelijk in te delen.
-       Er zijn veel eetbare wilde planten die je in de tuin kunt cultiveren en ook kruiden die je in de keuken gebruikt.
-       Je kunt planten kweken die vogels en vlinders aantrekken.
-       Voed de aarde. De aarde heeft zeewier, kalk en bloedmeel nodig: stoffen die mineralen bevatten.
-       Bodembedekkers zijn belangrijk voor een goede balans.
-       Rond de planten kun je biologisch afbreekbaar afval, snoeiresten, gras, zaagsel, houtsnippers etc. gebruiken, waardoor er minder onkruid opkomt waar je dat niet wilt. En in droge perioden houdt de grond langer zijn vocht vast.
-       Planten houden van bepaald gezelschap; je kunt leren welke planten goed samengaan.
-       Spit de grond niet om, je kan beter een vork gebruiken, op die manier beschadig je geen wormen.

Superfood brood is de oplossing!