Saskia van As, arts

Paleo dieet en darmklachten

Het Paleo dieet. Darmklachten nemen af bij het elimineren van brood
Het paleo dieet geeft verlichting bij darmklachten, daar dit dieet glutenvrij is en geen granen bevat. Het eten van brood en granen kan darmklachten zoals buikpijn en winderigheid veroorzaken. De mens at van oorsprong geen graan. De eerste consumptie van graan gaat 350 generaties terug, de moderne tarwe soorten slechts 70 generaties. Pas heel recent zijn nieuwe hybride tarwe soorten ontwikkeld. Het DNA van de mens is echter in 100.000 jaar - overeenkomend met 3500 generaties - bijna niet veranderd. De recepten van het kookboek Superfood brood passen in het paleodieet. 

Paleo dieet
Darmklachten ontstaan vaak door het voedsel dat men in de mond stopt en door de darm moet worden verwerkt. Veel mensen nemen aan dat het lichaam zich aanpast aan de beschikbare voeding. Dat is voor een deel waar. Maar dan moet je in tienduizenden jaren denken. Niet in eeuwen.
Welk voedsel wij nodig hebben, is vast gelegd in onze genen. Het maag-darmkanaal en ook de darmbacteriën zijn gecodeerd om voedsel te verteren dat 100.000 jaar geleden beschikbaar was. In de afgelopen 10.000 jaar - de periode voordat de landbouw begon, zijn onze genen voor 0,005% per veranderd.
Ook al begon men 6.000 jaar geleden met het verbouwen van 'tarwe', moet men er rekening mee houden dat dit niet hetzelfde graan is als vandaag. Men plantte een gewas dat uit een enkele korrel bestond - ‘een koorn’ - en emmertarwe.
Ruim 2.000 jaar geleden beschikte men over vroege tarwe soorten, in Europa werd ook spelt verbouwd. Er is toen al een conflict ontstaan tussen voedsel en de genen van de mens. In de 18de eeuw begon men met het telen van hybride tarwe soorten, deze soorten staan ver af van het oorspronkelijke graan.
 
Industriële revolutie
Vanaf 1950 zijn onze eetgewoonten drastisch veranderd. De voedingsindustrie heeft de laatste 50 jaar voedsel op de markt gebracht dat grote hoeveelheden omega-6 vetzuur en schadelijke transvetzuren, suikers, kleurstoffen, smaakstoffen, chemische toevoegingen bevat en genetische gemanipuleerde voeding. Brood bevat veel toevoegingen. De mens kan zich niet in korte tijd aanpassen aan de consumptie van deze producten. Niet alleen de tarwe maar ook de toevoegingen aan brood kunnen buikpijn, een opgezette buik en andere darmklachten veroorzaken. Het Superfood brood wordt gemaakt van biologisch geteelede producten en groenten.  
Studie Resultaat
Kan je wel leven zonder graan, heb je dan geen honger? Proeven met een Paleontische stijl van eten werden uitgevoerd en dit bleek meer verzadiging te geven dan westers voedsel, waardoor er minder werd gegeten.
Mensen die minder brood eten vallen wel af, maar het verlies is niet blijvend. Mensen die geen brood eten blijven wel op gewicht.
Het is moeilijk om brood te beperken, brood van granen is verslavend, ook glutenvrij brood dat mais en rijst bevat. Het is gemakkelijker het geheel weg te laten. Bij darmklachten kan je brood eten dat geen graan, zaden of plantaardig vet bevat.
 
Is alle zetmeel gelijk?
Veel mensen stellen de vraag: ‘ wanneer je knollen eet, komt er toch ook zetmeel naar binnen. Moet ik dat het zetmeel dan niet ook weglaten?’
Nee, want niet alle zetmeelrijke producten zijn hetzelfde.
• Knollen bevatten cellen en 5-7% glucose. Bietjes bevatten 7 gram suiker per ons, dat is niet veel en bovendien bevindt het suiker zich binnen de cel - het is cellulair zetmeel. 
• Knollen hebben een groter volume per calorie, een lagere energiedichtheid en een hoger vochtgehalte dan zetmeel. Het bevat celstructuren die als voeding dienen voor de bacteriën van de dikke darm. Eetbare planten bevatten antioxidanten zoals beta-carotenen en duizenden componenten waarvan honderden soorten niet-verteerbare vezels.
• Zetmeel is opgebouwd uit lange ketens glucosemoleculen. Zetmeel bestaat voor 100% uit glucose.
Tarwebloem bestaat voor 70% uit zetmeel. Het meel van granen bevat geen cellen (het is a-cellulair), de glucose moleculen worden gemakkelijk opgenomen in het bloed.
Graanvezels worden al gezond gepromoot, maar graanvezels vormen juist geen voedingsbodem voor de darmflora, zij hebben bacterieremmende eigenschappen.
Bij een zetmeel intolerantie ontstaan darmklachten bij het eten van granen niet door knollen. Superfood Brood wordt gemaakt van knollen zoals bietjes en zoete aardappel. Je kan ook aardperen en schorseneren gebruiken.
 
Kookboek Superfood brood bevat glutenvrije recepten
Superfood brood is graanvrij en dus glutenvrij. De brood recepten zijn te gebruiken bij darmklachten. De verwijdering van granen, suiker, geraffineerd zetmeel en plantaardige oliën uit het dieet komt overeen met de richtlijnen van het PDS dieet. Het Superfood brood-concept sluit aan op het paleodieet. De basis van het Paleontische dieet zou je kunnen zeggen, is het inruilen van granen voor knollen. Een poging om het voorouderlijke dieet te benaderen, is de beste manier om overgewicht en chronische darmklachten aan te pakken.
De recepten van het Superfood Brood kookboek zijn zetmeelarm, het glutenvrije brood richt zich op het paleo concept en bevat paddestoelen, knollen, antioxidanten, plantaardige vezels en essentiële suikers.

Superfood brood is de oplossing!