Saskia van As, arts

Tarwe allergie, graspollen allergie en hooikoorts

Tarwe allergie, graspollen en hooikoorts
De recepten van het Superfood brood kookboek zijn geschikt voor mensen met een tarwe allergie want het bevat geen granen.
Bij een graspollen allergie is er vaak ook een tarwe allergie. Wanneer je in de zomer hooikoorts hebt, duitd dit op een graspollen allergie. Daar granen zoals tarwe tot de gras familie behoort, kan je graanproducten beter vermijden, dus ook glutenvrij brood.
Superfood brood recepten bieden de oplossing bij een graan- of tarwe allergie.
De alfa-amylase trypsineremmer uit tarwe is een nieuwe speler in het allergie palet.
Door het op de markt brengen van nieuwe hybride graansoorten nemen de allergieën voor brood toe, zowel  de glutenallergie als een allergie voor tarwe.  Ook de inspanning tarwe allergie ziet men door dat tarwe aan veel producten en zelfs zeep wordt toegevoegd.

Klachten door tarwe
Tarwe vormt voor de westerse mens een belangrijke voedselbron en ook een van de belangrijkste bronnen van allergieën.
Niet alleen gluten, maar ook tarwe zelf veroorzaakt klachten, zoals buikpijn en diarree. Een tarwe allergie komt vaak voor, in Zweden werd via een vragenlijst vastgesteld dat van de twee duizend 4-jarige kinderen er 4% een tarwe allergie had en daardoor onder andere buikpijn of diarree.
Sommige studies geven aan dat als je ouder wordt de darmklachten en allergische reacties van een tarwe allergie afnemen. De symptomen kunnen veranderen, maar de allergie verdwijnt meestal niet bij het ouder worden. Studies geven een toename aan, tot zelfs 9%.
Bakkers ontwikkelen door het inademen vaak een tarwe allergie, die zich vooral uit in astma of neusklachten. Bij 4,2% van de bakkersleerlingen ontstond een tarwe allergie en twee jaar later was dit al 8,6%.
 
Omega-5- gliadine. Tarwe afhankelijke allergie
De tarwe allergie is een ziekte die niet door de gluten fractie alfa-gliadine wordt veroorzaakt maar door een andere gluten fractie.  Deze allergie wordt beschouwd als een nieuw ontdekt ziektebeeld, in het Engels wordt het wheat sensitivity genoemd. Omega-5 gliadine wordt ook aangeduid met Tri a 19 en speelt een belangrijke rol in de bakkersallergie en de inspanning tarwe allergie. Tri a staat voor tarwe, Triticum aestivum. Gluten veroorzaken vaak buikpijn, andere darmklachten, jeuk of een verstopte neus.
 
Tri a 14
Tria a 14 is een van de stoffen van tarwebloem die een rol speelt in de tarwe allergie en in de bakkersallergie. Deze stof die ook LPT wordt genoemd (lipide transfer proteïne).
Bij een allergie voor LPT spreekt men van het ‘LTP syndroom'.  Er kan een allergie voor bijvoet optreden, ook bevat perzik en wortelstoffen verwant aan LPT en kunnen een sterke reactie veroorzaken. Bij een bijvoet en LTP allergie is kruisreactie met selderij, peterselie, venkel, komijn, dille, paprika en anijs mogelijk. Ook cannabis, goji bessen en tomaat vallen onder de LTP allergieën.
13% van de Spaanse en 10% van de Italiaanse bevolking heeft een LTP-gemedieerde voedselallergie. Belangrijke klachten zijn buikpijn, een opgezette buik of winderigheid.
 
Grasallergie en hooikoorts
Een tarwe-overgevoeligheid komt vaker voor bij mensen met andere voedselovergevoeligheden. Heeft u hooikoorts in de zomer of atopie, dan bent u zeer waarschijnlijk allergisch voor graspollen.
• Atopie is een verzamelnaam voor allergische reacties die zich uiten in darmklachten, eczeem en astma.
• Bij 70% van de patiënten met een graspollenallergie treden klachten op na het eten van tarwe. Zowel jeuk, als buikpijn of een opgzette buik. Ook kan er vermoeidheid optreden.
• Mensen met atopie of een positieve huidtest voor tarwe hebben vaak darmklachten bij het eten bij verwante granen zoals rogge, gerst, haver, spelt, kamut en zelfs rijst. Glutenvrij brood bevat rijst en mais en kan dan niet worden gegeten. Ook tomaat kan een reactie tot gevolg hebben.
 
Alfa-amylase-trypsine remmers (ATI)
Om het nog complexer te maken, is aangetoond dat tarwe stoffen bevatten die de plant tegen insecten beschermt, dit zijn α-amylase-trypsine remmers (ATI). Deze stoffen kunnen in de darm ontstekingsreacties reacties in gang zetten zowel bij coeliakie patenten als niet-coeliakie patiënten en darmklachten veroorzaken.
 
Hybride tarwe
De tarwe dat wij eten is niet dezelfde soort als 2000 jaar geleden en zelfs niet als 60 jaar geleden. Er zijn niet langer ‘wilde’ in de natuur voorkomende of oude tarwesoorten. Door het kruisen van tarwe soorten, de ontwikkeling van nieuwe varianten en het kweken onder verschillende omstandigheden is de eiwitsamenstelling van tarwe veranderd. Men ziet een grote variatie in verhouding tussen gliadine als glutenine. Dit speelt een grote rol i de toename van de tarwe allergie.
• Experimentele analyses geven aan dat 70% van de mensen met darmklachten een reactie heeft op glutenine van hybride tarwesoorten.
• Gebruik van pesticiden en herbiciden verklaart voor een deel waarom het aantal mensen met een tarwe allergie sterk is toegenomen.
 
Het kookboek Superfood Brood
Je kan alle recepten van het Superfood Brood kookboek gebruiken daar zij graan- en glutenvrij zijn. Bij darmklachten, hooikoorts en een graspollen allergie is het beter alle voedselsoorten die tot de grasfamilie behoren – rogge, spelt, kamut en ook mais, rijst en rietsuiker – te vermijden. Het glutenvrije Superfood brood biedt de oplossing bij een tarwe allergie en maakt de eliminatie van granen gemakkelijk. Het Superfood kookboek bevat recepten voor het bereiden van heerlijke gerechten.

Superfood brood is de oplossing!