Saskia van As, arts

Voedselallergie en darmklachten

Voedselallergie en darmklachten
Miljoenen mensen in Nederland kampen met allergische klachten. Een voedingsallergie uit zich vaak in darmklachten: buikpijn of een opgezette buik. Een tarwe allergie komt vaker voor dan een glutenallergie, coeliakie. Het eten van brood kan buikpijn of diarree veroorzaken, ook vermoeidheid en jeuk. De mens eet van nature geen granen en kan het niet goed verteren. Superfood Brood wordt zonder granen en zaden gemaakt en is glutenvij en tawervrij. Het kookboek Superfood Brood bevat recepten voor brood gemaakt van groenten. 
Je kan de ingredienten selecteren die je goed kan verdragen, want er een tiental manieren om Superfood brood te maken

Darmklachten.
Op basis van het aantal gebruikers van anti-allergische middelen - antihistaminica - wordt geschat dat ten minste 1,2 miljoen mensen in Nederland kampen met allergische aandoeningen. Er zijn echter nog veel meer mensen die klachten hebben:
28% van de jongeren in Nederland heeft allergische neusklachten
20% geeft aan bepaald voedsel niet te verdragen en heeft onder meer darmklachten
11% van de leerlingen op middelbare scholen heeft astma
10% van kleine kinderen heeft last van ernstige jeuk, in veel gevallen eczeem
8% van de kinderen jonger dan 3 jaar heeft een voedselallergie
7% tolereert geen wijn
 
Allergenen
Een voedingsallergie kan zich uiten in jeuk van de huid, ogen of oren, benauwdheid, een verstopte neus, vermoeidheid, hoofdpijn, buikpijn of diarree. En tarwe allergie veroorzaakt bij veel mensen darmklachten, maar het is niet eenvoudig om er achter te komen dat tarwe de oorzaak is.
 
De belangrijkste voedingsstoffen die allergieën veroorzaken, zijn:
• pinda’s en noten
• koemelk
• kippenei
• soja
• tarwe
• pitten en zaden
 
Verwantschap
Wanneer je bepaald voedsel niet kan verdragen - al of niet aangetoond door middel van een allergietest - is het belangrijk om je te realiseren dat ook verwante stoffen een allergische reactie kunnen geven, men noemt dat een kruisreactie. Wanneer je een tarwe allergie hebt, kan je ook allergisch reageren op rogge, mais en rietsuiker. In veel gevallen is het beter ook deze producten te vermijden.
Een allergische kruisreactie wordt eenvoudig gezegd veroorzaakt doordat het lichaam reageert op stoffen die verwant zijn aan de stof waar men allergisch voor is.
 
Kruisreacties
• Melkeiwit en pinda's kunnen ernstige allergische reacties veroorzaken, met name astma. Vaak zie je bij een pinda-allergie dat soja of noten darmklachten veroorzaken, misselijkheid en benauwdheid omdat deze voedingsmiddelen verwant zijn. Men noemt dat een kruisreactie.
• Wanneer kinderen een tarwe-allergie hebben is er vaak ook allergie voor andere granen zoals rijst, mais, rogge en ook rietsuiker.
• Bij een gras- of boompollenallergie treedt er vaak een tarwe allergie op of een allergie  voor tomaat, banaan, appel, kiwi en chocolade.
 
Eenzijdigheid lokt allergische reacties uit
In slechts 50 jaar tijd is de markt overspoelt met producten die allergieën kunnen veroorzaken. Een belangrijke rol speelt de eenzijdigheid van het dieet. De seizoenswisseling en variatie is verdwenen, hierdoor ontstaan er eerder allergische reacties. Een allergie kan zich uiten in darmklachten, jeuk, een loopneus of slapeloosheid.
• Noten, tomaten en appelen zijn producten die als gezond worden beschouwd en die tot voor kort alleen in de zomer en nazomer beschikbaar waren. Nu liggen deze het hele jaar door in de winkel.
• Allerlei zaden, sojaproducten, bananen en kiwi’s waren nog niet op de markt. Nu worden zij vaak dagelijks gegeten.
Ook al worden zaden raw food en superfood genoemd dat neemt niet weg dat veel mesen zaden en noten niet goed verdragen. 
Glutenvrij brood is meestal gemaakt van mais en rijst, bij een tarwe allergie ook hier kan je allergisch voor zijn.
 
Klachten
Allergieën kunnen zich op allerlei manieren uiten:
1. Huidaandoeningen, jeuk en eczeem, ook anale jeuk
2. Verstopping van de neus en oren, een geprikkelde keel
4. Rode of tranende ogen
5. Misselijkheid, maagpijn
6. Darmklachten, buikpijn, winderigheid, diarree of obstipatie
7. Moeilijkheden met ademhalen, hoesten
8. Hoofdpijn
9. Vermoeidheid
10. Een versnelde hartslag of hartkloppingen
11. Slapeloosheid
12. Depressie, nervositeit
 
Diagnose bij voedselallergie
1. Via onderzoek van het bloed wordt het gehalte bepaald  van immunoglobulinen (IgE) die gevormd zijn tegen voedsel (dit is de radioallergosorbent test, RAST).
2. Een huid plak- of priktest. Druppels van extracten van allergenen (voeding en pollen) worden op de huid aangebracht waarna er op die plaats door de huid wordt geprikt of de stoffen worden met plakkers op de huid aangebracht.  
Een voedselallergie zoals een tarwe allergie komt niet altijd aan het licht bij een allergie test.  
 
Wie moet noten en zaden vermijden?
1 Bij een berkenallergie moet je appel en hazelnoot vermijden,
2 Kinderen met een koemelkallergie kunnen vaak geen soja verdragen,
3 Bij een soja-allergie moet je pinda´s vermijden en in veel gevallen ook noten,
4. Bij een latexallergie moet je alle zaden en noten vermijden, ook bananen, tomaten en groenten die verwant zijn aan latex.
 
Allergie voor zaden, noten, eieren of melk
Superfood brood recepten die noten en zaden bevatten kunnen niet worden gebruikt,
Brood kan je gemakkelijk maken zonder melkproducten,
Zonder eieren is het moeilijk deeg te maken, maar er zijn enkele alternatieven,
De glutenvrije recepten van het Superfood kookboek bieden de mogelijkheid om zelf de samenstelling van het deeg te bepalen.
Bij een tarwe allergie wordt soms geen tomaat verdragen.

Superfood brood is de oplossing!