Saskia van As, arts

Zelf compost maken

Je kan in een hoek van de tuin in een ton, houtenbak of een compostbak de tuinafval en  restjes groenten en eierschalen uit de keuken deponeren, in enkele maanden zeer vormen ze vruchtbare aarde.
Compost is het resultaat van een natuurlijk proces waarbij micro-organismen het keuken- en tuinafval omzetten. Bacteriën, schimmels en aardwormen helpen bij het afbreken van het materiaal.
Wanneer de compost klaar is kan je het toevoegen aan de aarde in het voorjaar.  Planten die in een compostrijke bodem staan zijn sterker en gezonder.
Je kan compost gedurende het jaar rond de planten aanbrengen. Compost verbetert de structuur van de aarde, het bevat mineralen en  houdt water vast. Compost heeft ook een isolerende werking, de wortels van planten hebben minder last van temperatuurverschillen.
 
Beginnen, compost bak
Er zij compostbakken op de markt van plastic met een deksel en een luikje aan de onderkant. Je kan ook zelf een bak van hout maken. Je kan op internet een ontwerp vinden.
Takken en snoeigoed moet je eerst vermalen door een hakselaar, zij worden op de composthoop gelegd. Je kan met fijn gehalte takken ook de bodem rond de planten bedekken.
 
Goede compost maken
 Begin met een laag planten en keuken resten. Voeg geen wortelstronken
Te veel plantwortels en samen geklonterd materiaal verteert niet goed. Grote stukken mogen wel op de bodem van de compost bak liggen. Als je een oude compost hoop hebt kan je hiervan wat toevoegen aan de nieuwe stapel. 
 
1. Keuken restjes
Verzamel keuken resten in een kleine plastic emmer met een deksel. Eierschalen fijnknijpen. Geen vlees gebruiken.
Maak lagen in de compostbak: eerst een laag groen afval (bladeren en tuinafval) een 10 centimeter.
Laagje keuken afval eventueel wat mest, besprenkel met kalk. Maak een laag materiaal gemaakt met de hakkelaar.
Je kan het afdekken met een klein laagje aarde om de geur en vliegen weg te houden. Doe een deksel op de bak.
Wanneer je zelf biologische groenten uit eigen tuin of de winkel gebruikt, is het voordeel dat je compost van biologische oorsprong is.
Je hoeft nooit overgebleven groenten weg te gooien, alles komt op de composthoop terecht.
 
2. Vochtig houden.
Gebruik weinig water, genoeg om het afbraakproces te stimuleren. Een compost activator is urine. In plaats van het weg te spoelen door het toilet, kan urine een andere bestemming krijgen. Het is steriel, het bevat stoffen die uit het lichaam komen: mineralen en vitaminen. Bovendien bevat het stikstof – het is dan ook niet nodig om stikstof te kopen.
 
3. Toevoegen
Gemalen kalksteen of schepenkalk, hoe fijner gemalen, hoe beter. Bestel via internet een paar kilo gemalen zeewier; een pak bloedmeel kan worden aangeschaft in een tuincentrum Je kan de composthoop enten met de micro-organismen, maar het is niet nodig is. Dierlijke mest en klei kunnen als een dunne laag verspreid worden over het hele stapel.
 
4. Mest
Mest is niet nodig om compost te maken, wanneer je beschikking hebt over goede mest van biologisch gevoede dieren kan je het gebruiken, daar het voedingsstoffen en bacteriën bevat.
Het beste is te kiezen voor mest van pluimvee. Een vijfde van de totale hoeveelheid compost materiaal is genoeg mest. Het is echter niet gemakkelijk om aan mest van biologische dieren te komen. Mest van landbouwhuisdieren dat is gevoerd commerciële voedsel en antibiotica kan mogelijk beter worden vermeden.
 
Na 4-6 maanden kan de compost worden gebruikt en door aan aarde worden toegevoegd.
Juist planten en groenten die je in een pot wil planten kan je compost gebruiken: 35% kan uit compost bestaan. Je kan tijdens het seizoen nieuwe compost toevoegen.
 
 

Superfood brood is de oplossing!