Saskia van As, arts

Zetmeel en overgewicht

 
Zetmeel, brood en overgewicht
6.5 miljoen Nederlanders zijn te zwaar, 60% van de mannen en 44% van de vrouwen boven de 30 jaar hebben overgewicht.
Brood en overgewicht gaan hand in hand. Brood bevat veel zetmeel en is verslavend.
Het kookboek Superfood brood bevat zetmeelarme recepten. Je kan afvallen met Superfood brood.

Superfood Brood en zetmeel 
Zetmeel bestaat voor 100% uit lange glucose ketens. Het wordt door enzymen, aanwezig in de mond en de darm, opgesplitst waardoor de glucose moleculen vrijkomen. Hoewel sommigen spreken van langzame en snelle koolhydraten spreekt, is dat niet zinvol. Bij het eten van brood, ook het eten van volkoren brood, komt de glucose vrij en wordt het opgenomen in het bloed. Of de glucose van wit brood, bruin brood of suiker afkomstig is maakt niets uit, zetmeel wordt al gesplitst in de mond. Het voedsel verblijft enige tijd in de maag en komt niet direct in het bloed. Het is dus niet zo dat suikers van wit brood sneller worden op genomen dan van bruin brood. Een toenemende consumptie van granen en zetmeelrijke producten heeft de afgelopen 40 jaar de gezondheid van mens en dier enorm geschaad.
 
Zetmeel consumptie en insuline en zetmeel
1. Glucose dat vrijkomt uit zetmeel wordt opgenomen in de dunne darm en verhoogt in het bloed de glucose- en insulinespiegels.
2. Door het eten van brood stijgt het gehalte van insuline in het bloed nog meer dan bij gebruik van suiker. Insuline is een hormoon dat geproduceerd wordt door de alvleesklier. Wanneer je groenten en vis eet, blijft het insulinegehalte laag, maar wanneer brood eet, treedt er een flinke de stijging op. 3. De extra bloedsuikers worden opgenomen in de vetcel, zo ontstaat overgewicht.
4. Het vet wordt inwendig rond de darm en uitwendig als buikvet opgeslagen. Dit vet produceert ontstekingsfactoren.
5. Bijna de helft van de Nederlandse bevolking is te zwaar. De broodconsumptie speel hierin een grote rol. 
6. Bij overgewicht zijn er vaak darmklachten, een opgezette of opgeblazen buik en winderigheid
7. Bijna alle mensen met overgewicht hebben te hoge insulinespiegels, men noemt dit hyperinsulinaemie. Dit is een voorstadium van diabetes, De meeste mensen zullen er nooit achter komen dat de insuline spiegels te hoog zijn, omdat het zelden wordt gemeten.
De meeste recepten van het Superfood Brood kookboek hebben een laag zetmeel gehalte.
 
Bloedsuikers
Veel mensen met juist hoge insulinespiegels hebben regelmatig het gevoel lage bloedsuikers te hebben. Zij voelen zich plotseling zwak en nemen snel een suikerrijk tussendoortje, een cracker, of een banaan, hierdoor stijgt het insuline gehalte. Maar het zijn juist de hoge insulinewaarden waardoor zij zich niet goed voelen. Mensen met hoge insulinespiegels hebben zelden of nooit lage bloedsuikers. Door steeds een snack te nemen blijven de insulinewaarden hoog en deze gewoonte vormt juist de oorzaak van het probleem. Je kan tuseendoor groenten gebruiken of een snack van Superfood brood.
 
Bacteriën, gisten en parasieten typen
- Een hoog gehalte van insuline in het bloed bevordert het ontstaan van chronische ontstekingen.
- Parasieten gebruiken glucose voor hun groei.
- Mensen met overgewicht hebben vaak  ‘zuinige’ bacteriën in de darm, die tot het enterotype 1 behoren. Het is zinvol om dit door middel van een ontlastingstest te laten bepalen welk darmflora type je hebt, zie ook ontlastingsonderzoek.Darmklachten.nl is het enige laboratorium dat deze analyses verzorgt.
 
De recepten van Superfood Brood kookboek
Mensen met overgewicht wordt geadviseerd zo veel mogelijk salades en groenten te eten, bouillon te maken en vis te gebruiken. Maak af en toe gebruik van de Superfood Brood recepten van het laagste caloriegehalte. Eet geen brood dat noten en zaden bevat, want dat bevat te veel calorieën ook al is het zetmeelarm. Zie ook het artikel verzadiging.
    
Zetmeelgehalte van brood granen en Superfood brood
 
Onderstaande tabel geeft een overzicht van het zetmeel (glucose) %
 

 
Glucose %
Rijstwafels, crackers 89
Cornflakes 85
Glutenvrij brood 80
Rijst 72
Gierst 72
Havermoutvlokken 64
Tarwe boord 60
Kikkererwt brood 30
Super Brood 1 14
Super Brood II 14
Super Brood III  8
Super Brood IV  5
Amandelmeel  1


Superfood brood is de oplossing!