Saskia van As, arts

Zetmeel in de ontlasting en darmparasieten

Zetmeel en darmparasieten
Darmklachten, een opgezette buik of buikpijn en vermoeidheid? 
Meer dan 30% van de bevolking is besmet met eencellige damparasieten. Zetmeel draagt bij tot gasvorming door darmparasieten en het opzetten van de buik. Bij besmetting wordt aangeraden om tijdens de kuur zetmeel te beperken en geen graanproducten te eten, dus ook geen glutenvrij brood. De recepten van het kookboek Superfood brood kunnen gebruikt worden om het succes van de parasieten kuur te vergroten.

Darmparasieten en zetmeel toename in de ontlasting              
Onverteerd zetmeel en glucose vormen een voedingsbron voor eencellige darmparasieten.
Besmetting met parasieten kan buikpijn, een opgezette buik, winderigheid en misselijkheid veroorzaken. Parasieten produceren fermentatie producten, waardoor gassen ontstaan. Vaak nemen de klachten af wanneer je brood weglaat en ook glutenvrij brood vermijdt dat van mais en rijst is gemaakt en te veel zetmeel bevat. De brood recepten van het Superfood Brood kookboek zijn zeer geschikt om tijdens een parasieten kuur te gebruiken.
 
Blastocystis hominis en Dientamoeba fragilis
De twee meest voorkomende darmparasieten zijn Blastocystis hominis en Dientamoeba fragilis.
33% van de mensen met darmklachten is besmet met de parasiet Dientamoeba fragilis en meer dan 40% met Blastocystis hominis
 
Dientamoeba fragilis
Dientamoeba fragilis besmetting veroorzaakt bij veel mensen buikklachten en vermoeidheid.
Kinderen die besmet zijn met Dientamoeba fragilis hebben voor 95% darmklachten: buikpijn, diarree of verstopping. Ook zeer kleine kinderen kunnen besmet zijn, daar bezoek aan een kinderdagverblijf een verhoogd risico op besmetting met zich meebrengt. Zie ook www.kinderopvang.tv.
 
Blastocystis hominis
Blastocystis hominis wordt niet als schadelijk beschouwd, maar mensen die besmet zijn, hebben last van een enorm opgezette buik en winderigheid. Blastocystis vormen net als andere eencellige darmparasieten fermentatieproducten die bijdragen tot het opzetten van de buik en vermoeidheid. Andere veel voorkomende klachten zijn misselijkheid en jeuk – de jeuk ontstaat door een allergische reactie op de parasiet. Door gebruik van de zetmeelarme recepten van het Superfood Brood kookboek, nemen de klachten sterk af.
 
Prikkelbare darmsyndroom, PDS
Zowel Dientamoeba fragilis als Blastocystis hominis besmetting veroorzaakt klachten die zeer sterk overeenkomen met de symptomen die men bestempeld als het prikkelbare darmsyndroom, PDS. De auteur Yakoob geeft aan dat klachten veroorzaakt door zowel Dientamoeba fragilis als Blastocystis hominis besmetting onder PDS-criteria vallen.
Dat wil zeggen dat wanneer de diagnose prikkelbare darmsyndroom is gesteld, het belangrijk is om de ontlasting te laten onderzoeken op parasieten, zie ook www.darmklachten.nl.
 
Dieet bij een parasieten kuur
Sommige mensen hebben een zeer hoog zetmeel gehalte van de ontlasting, dit kan worden vastgesteld door een test aan te vragen bij darmklachten.nl.
Tijdens de behandeling van darmparasieten wordt een zeer streng zetmeelarm-dieet voorgeschreven. Wanneer je bij besmetting met parasieten tijdens de kuur alle suiker en zetmeelrijke producten zoals brood (ook glutenvrij brood), rijst en pasta weglaat, is de kans van slagen groter.
De zetmeelarme recepten van het Superfood brood kookboek kunnen worden gebruikt tijdens de kuur. Het Superfood brood bevat bovendien ontstekingsremmende producten zoals zeewier, bessen en shiitake paddenstoelen.
 
 

Superfood brood is de oplossing!