Saskia van As, arts

Zetmeel intolerantie, darmklachten en het candida dieet

Darmklachten, candida overgroei in de darm, brood en het candidadieet
Bij darmklachten wordt de ontlasting onderzocht op de aanwezigheid van gisten,  zoals Candida soorten. Bij 20% van de mensen met darmklachten wordt door middel van ontlastingsonderzoek een sterke overgroei met candida in de darm aangetroffen. Zetmeelrijk voedsel zoals tarwebrood en ook glutenvrij brood draagt bij tot candida problemen en overgroei met gisten in de darm.
Superfood brood bevat weinig zetmeel en past in een koolhydraatarm, raw-food dieet. Bij overgroei met candida in de darm en darmklachten zoals winderigheid is het belangrijk een anti-candida dieet te volgen dat zo weinig mogelijk zetmeel bevat. Zetmeel bestaat voor 100% uit glucose, het wordt door enzymen in de mond en daarna in de darm opgesplitst waardoor de glucose vrijkomt.  Deze suikers worden opgenomen in het bloed en kunnen zorgen voor overgewicht. Wanneer zetmeel niet goed wordt verteerd, komt het in de dikke darm terecht, waar het dient als een voedingsbron voor candida cellen. Brood gemaakt van granen zoals tarwe brood en ook glutenvrij brood bevat veel zetmeel. Superfood brood  wordt gemaakt zonder graan, het bevat geen gist en wordt aanbevolen bij darmklachten en overgroei met Candida albians.


Zetmeel en suiker
Darmklachten kunnen worden veroorzaakt door gisten. Bij candida problemen laten veel mensen suiker weg, zij volgen een candidadieet. Wel gebruiken zij vaak zuurdesem brood, dat voor meer dan de helft uit zetmeel bestaat. Maar niet alleen suiker moet worden vermeden, ook granen, daar graanproducten evenveel glucose bevatten als tafelsuiker. Glucose vormt een voedingsbodem voor gisten zoals candida. Ook tarwebrood gemaakt met zuurdesem en brood gemaakt van spelt, kamut en glutenvrij brood bevat zeer veel zetmeel. Het is zaak om bij darmklachten alle granen te vermijden en zeker ook rijstwafels die voor 89% uit glucose bestaan. Eencellige parasieten zoals Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis veroorzaken buikpijn en tal van darmklachten, zij gebruiken zetmeel voor hun celdeling. Door gebruik van brood ontstaat een opgezette buik, buikpijn of winderigheid. Tijdens een behandeling van candida overgroei en darmparasieten wordt aangeraden Superfood brood te gebruiken van een laag zetmeelgehalte dat groenten bevat die ontstekingsremmend zijn. Door laboratoriumonderzoek kan het zetmeelgehalte van de ontlasting en het aantale candia cellen worden bepaald.
Van de 23.000 personen waarvan de ontlasting werden geanalyseerd, bleek 20% een zeer hoog zetmeelgehalte hebben in de darm en ruim 20% een sterke overgroei met candida soorten. De belangrijkste reden is het eten van tarwebrood.

Candida is een gist
Gisten komen overal in de natuur voorkomen, zij groeien op fruit en planten en zijn aanwezig in de grond en in het water. Gisten zijn ronde witte cellen die vruchtensappen zoals druivensap of appelsap fermenteren en suikers omzetten in alcohol. Broodgist zorgt er voor dat het brood rijst.
Bij sommige mensen treft je zeer hoge aantallen gisten aan in de darm, door fermentatie van zetmeel ontstaat gasvorming. Een veel voorkomende soort gist is Candida albicans, een overgroei met deze gist kan veel klachten veroorzaken.
 
Klachten
Candida overgroei van de darm kan klachten veroorzaken of kan samenhangen met:
a.       Darmklachten, buikpijn, brijige zurige ontlasting en/of een opgezette buik
b.       Chronische vaginale klachten
c.       Huidaandoeningen
d.       Besmetting met parasieten
e.       Zetmeel overbelasting
f.        Alcoholgebruik
g.       Insuline of bloedsuikerproblemen, diabetes in de familie
h.       Overgewicht
i.        Gebruik van medicijnen: antibiotica, anticonceptiepil, pijnstillers
 
Gisten in de darm en het candida dieet
• Wanneer er te veel brood wordt gegeten, stijgt het insulinegehalte. Ook bij het eten van glutenvrij brood daar het zeer veel zetmeel bevat. Er is een duidelijke samenhang tussen insulinestoornissen, afwijkingen van de darmflora en een toename van gisten in de darm bij het eten van brood.
• Verhoging van insuline gaat gepaard met een toename van sucrase, een suiker splitsend enzym in de darm waardoor de glucose vrij komt.
• Sommige mensen zijn allergisch voor gist en ook voor candida soorten, hierdoor ontstaan darmklachten en vermoeidheid
• Bij huidaandoeningen en een huisstofmijt allergie kan een allergische reactie op candida optreden door een kruisreactiviteit.
Het elimineren van zetmeel is de enige oplossing. Superfood brood past in het candida dieet, dat in feite er op neer komt dat je zetmeel arm eet, de darmklachten nemen hierdoor af en de darmflora wordt hersteld.
 
Superfood brood
Mensen die chronische candida-infecties hebben en ook vrouwen met vaginale schimmelgroei, kunnen het beste een glutenvrij, raw-food, paleodieet aanhouden en profiteren van de Superfood brood recepten. Kies de zetmeelarme brood recepten. Zie ook het muffin recept met cranberry en mannose.

Superfood brood is de oplossing!